Dobra telesna samopodoba

Telo kot naš najboljši prijatelj.

Poletje je pred vrati in vse več pozornosti posvečamo svojemu telesu, saj je le to bolj na očeh. Naj bo letošnje poletje čas, ko se bomo dobro počutili v svoji koži in svoje telo sprejeli takšno kot je, v tem trenutku.

Kaj pomeni telesna samopodoba?

Podoba o sebi ali na kratko samopodoba je celota predstav in pojmov, ki jih oblikujemo o sebi. Nanaša se na zavedanje samega sebe, svojih zmožnosti in sposobnosti ter vpliva na to, kako zaznavamo svet in se vedemo. Dobra samopodoba pomeni, da sebe vrednotimo pozitivno kot celoto in imamo realistično sliko o sebi. To pomeni, da se zavedamo tako svojih kvalitet kot tudi svojih pomanjkljivosti.

Predstava o lastnem telesu je sestavni del celotne samopodobe

Vključuje prepričanja, misli in občutke, ki jih imamo o svojem telesu. Posameznik, ki se ceni in se ima rad, pozitivno sprejema tudi svoje telo. Ljudje imamo različna prepričanja o pomembnosti svojega videza. Pri nekaterih telesna samopodoba pomembno vpliva na ostala področja življenja.

Številne raziskave ugotavljajo, da je v zahodnem svetu veliko število moških in žensk nezadovoljnih s svojim telesom že od otroštva naprej. Verjamejo, da je lepšim in vitkejšim ljudem v življenju lažje in so uspešnejši, predvsem pa bolj samozavestni. Kot idealno telo opisujejo vitko, postavno, mišičasto, zagorelo, z lepimi lasmi, kožo in zobmi.

Telesna samopodoba se oblikuje postopno in nanjo vplivajo različni dejavniki iz preteklosti kot tudi iz sedanjosti. Na njen razvoj vplivajo kulturološki dejavniki, izkušnje v družini in med vrstniki, telesne značilnosti posameznika ter izkušnje v vsakodnevnem življenju, ki določajo, kako razmišljamo, čutimo in se odzivamo na svoj videz.

Najpomembnejši vzrok za težave s telesno samopodobo je sedanji trenutek

To je trenutek, ko se pogledamo v ogledalo in dovolimo prosto pot negativnim mislim in sodbam o svojem telesu. Npr. moja debela zadnjica se vidi tudi v teh hlačah; groza, kako široki so moji boki; pa še velik kriv nos in rdečica na obrazu; resnično izgledam neprivlačno ipd. Posameznik takšne zaznave svojega telesa in negativne misli ob tem enači z resnico in verjame, da ne more vplivati nanje ter se tako ujame v začarani krog misli, čustev in vedenj, ki vzdržujejo negativno telesno samopodobo.

Lahko se naučimo, kako spremeniti svoje razmišljanje in vedenje do svojega telesa

Prepričanja, ki jih imamo o svojem videzu, usmerjajo naš notranji govor o svojem telesu in vplivajo na to, kako doživljamo svoje telo in kako se vedemo. Ali se izogibamo določenim dejavnostim, skrijemo oz. prekrijemo svoje telo, ga nenehno preverjamo in popravljamo? Ali pa ga sprejemamo takega kot je in uživamo v svojem videzu?

Kako krepimo pozitivni odnos do lastnega telesa?

O svojem telesu lahko razmišljamo kot o prijatelju in z njim razvijamo zadovoljujoč odnos, ki vključuje užitek in zadovoljstvo. Ukvarjanje s telesno vadbo in s svojim videzom je lahko prijetno in zanimivo, če je zmerno. Zato ne pretiravajmo z lenarjenjem ali telesno vadbo, se zdravo prehranjujmo in predvsem gojimo do telesa pozitiven odnos. Naj bo to poletje naše telo naš najboljši prijatelj.

Avtorica: Maja Koren Kocjančič
junij 2014

……………………………….

Sorodne povezave: Psihoterapija in Osebno svetovanje

Bi bili radi redno obveščeni o naših aktivnostih in novostih?

Prijavite se na naše e­-novice. Zagotavljamo vam, da vam bomo pošiljali le aktualne in zanimive informacije.
Zavezujemo se, da bomo vaše osebne podatke varovali v skladu z veljavno zakonodajo.