Ortoreksija

Obsedenost z zdravim prehranjevanjem.

Ste kdaj pomislili, da je tudi zdrave hrane lahko preveč?

Že res, da je zdravje naše največje bogastvo in da je skrb za zdravje v zahodni kulturi postala najpomembnejša vrednota, a vsako pretiravanje ima lahko škodljive posledice.

Veliko ljudem dieta pomeni način življenja, ki so mu podrejene vse dnevne aktivnosti. Bio, eko in super živila so predstavljena kot ključ do zdravja in večne mladosti. A načrtovanje zdravih obrokov, gojenje eko in bio hrane, nakupovanje super živil, razstrupljevalni rituali, se lahko sprevržejo v boleč boj s samim sabo.

Tanka meja med ravnovesjem in izgubo kontrole

Strokovnjaki danes prepoznavajo vse več različnih oblik motenj hranjenja, ki se pojavljajo v vseh življenjskih obdobjih in pri obeh spolih. Motnje hranjenja se navzven kažejo v škodljivem odnosu do hranjenja in telesa, a so le odraz velike notranje stiske posameznika. Med novejšimi oblikami motenj hranjenja je tudi ortoreksija.

Kaj pomeni ortoreksija?

Ortoreksija pomeni obsedenost z dietami z zdravo prehrano, predvsem čisto biološko hrano. Definicija zdrave in nezdrave prehrane je odvisna od diete, ki se je posameznik loti. To so lahko presna prehrana, makrobiotika, veganstvo ali tudi diete zaradi alergije na posamezno vrsto hrane. Ljudem z ortoreksijo sta pomembnejša kot suhost, občutek čistosti in zdravja.

Obsedenost z zdravim

Ortoreksija se lahko začne kot želja po izboljšanju zdravja ali po premaganju neke kronične bolezni. Običajano gre za zelo drastično spremembo prehrambenih navad, za kar pa je potrebno veliko volje. Takšna dieta lahko za posameznika postopoma postane celodnevna preokupacija s hrano. Oseba vedno več časa nameni načrtovanju obrokov, nakupovanju oziroma gojenju hrane in samemu prehranjevanju. Če zaužije hrano, ki ne spada med “dovoljeno in zdravo”, doživlja močne občutke krivde.

Okrevanje je možno

Motnje hranjenja so zaplet na poti iskanja. Okrevanje je možno in z veliko volje, poguma in ustrezno strokovno pomočjo je možno zaživeti kvalitetnejše življenje.

Avtorica: Maja Koren Kocjančič
maj 2014

……………………………….

Sorodne povezave: Psihoterapija in Osebno svetovanje

Bi bili radi redno obveščeni o naših aktivnostih in novostih?

Prijavite se na naše e­-novice. Zagotavljamo vam, da vam bomo pošiljali le aktualne in zanimive informacije.
Zavezujemo se, da bomo vaše osebne podatke varovali v skladu z veljavno zakonodajo.