Ali s partnerjem govorita isti jezik ljubezni?

Osnova vsakega partnerstva je želja po občutku, da smo ljubljeni. Ljubezen vrti svet. In nobene materialne dobrine ne morejo nadomestiti hrepenenja po prejeti ljubezni.

V dalj časa trajajočih odnosih, eden ali celo oba partnerja pogosto občutita, da je njun rezervoar ljubezni prazen. Da sta se s partnerjem oddaljila, da ne uživata več v družbi drug drugega, da sta pogosto v konfliktih in da ne znata več zadovoljevati potreb drug drugega. Njun čustveni rezervoar ljubezni je prazen in ne občutita ljubezni, temveč se počutita izkoriščeno.

Za kvaliteten odnos pogosto ne zadostuje le, da smo iskreni v izpovedovanju svojih čustev, saj ljudje izražamo in sprejemamo ljubezen na različne načine.

Gary Chapman je avtor teorije o petih jezikih ljubezni. Govori o tem, da če želimo uspešno izkazati svojo ljubezen, moramo poznati jezik ljubezni našega partnerja. Tako kot se na primer Slovenec in Italijan ne razumeta, če oba ne govorita slovenščine ali italijanščine, se tudi partnerja slabše razumeta ali sploh ne, če ne govorita jezika ljubezni drug drugega.

Avtor teorije govori tudi o tem, da s pomočjo pravega jezika ljubezni, partnerju napolnimo njegov rezervoar ljubezni. Ko je ta poln, se partner počuti ljubljenega, ko pa gori rdeča lučka, ga je potrebno nujno napolniti.

Pet jezikov ljubezni ali pet načinov, da partnerju pokažemo, da ga ljubimo:

1. Besede potrditve

Eden izmed načinov, kako partnerju izkazati ljubezen, so besede. Pohvale, vzpodbude in prošnje, namesto zahtev in kritike, gradijo partnerski odnos. Kdor govori ta jezik, mu veliko pomenijo stavki kot na primer: »Prekrasno izgledaš v tej obleki!«; »Skuhal-a si odlično omako!«; »Veliko mi pomeni, da danes ti pomiješ posodo.«; »Cenim, da si ti danes poklical serviserja, ker vem, da ni to kar samoumevno.« Te besede partnerja motivirajo in polnijo njegov rezervoar ljubezni.

2. Posvečen čas

Glavni cilj pri tem jeziku ljubezni je skupno preživljanje časa ob aktivnostih, ki so partnerju pomembne in ustvarjanje občutka bližine. Pri tem je pomembno aktivno posvečanje vse svoje pozornosti eni osebi. To daje partnerju sporočilo, da nam je pomemben in dragocen. Kdaj sta bila s partnerjem nazadnje na kraju vajinega prvega zmenka? Ali delata na izboljšanju komunikacijskih veščin?

3. Sprejemanje daril

Darilo je vidni simbol ljubezni. Če je partnerjev jezik ljubezni sprejemanje daril, pomeni, da so darila zanj sporočilo ljubezni. Pomembno pa je, da preverimo, kakšna darila so partnerju všeč. Darila ne rabijo biti draga, prav tako jih ni potrebno dajati vsak dan.

Darila lahko kupimo, najdemo ali naredimo. Darila predstavljajo našo naklonjenost in so vizualni simbol ljubezni. Komur je prvotni jezik ljubezni sprejemanje daril, ceni vsako malenkost, tudi nematerialno, ki mu je podarjena. To je lahko skuhano kosilo, cvet iz vrta ali partnerjeva najljubša bonboniera.

4. Usluge

Usluge so opravila, za katera vemo, da bodo partnerja razveselila. Partnerju želimo ustreči, ker mu s tem pokažemo svojo naklonjenost. To so lahko gospodinjska opravila ali pomoč pri ostalih delih. Vsa ta opravila zahtevajo razmišljanje, načrtovanje, čas, trud in energijo. Če partnerju, ki govori ta jezik ljubezni, naredimo uslugo, bo to razumel kot iskreno izjavo ljubezni.

Pri učenju tega jezika ljubezni je pomembno, da raziščemo naša stališča do stereotipnih vlog moškega in ženske v zakonu. Je gospodinjstvo samo domena žensk? Kakšni so vajini dogovori o delitvi gospodinjskih opravil? Se oba strinjata z njimi?

5. Dotik

Dotik je najmočnejši izkaz ljubezni in je pomemben način izpovedovanja ljubezni. Držanje za roko, poljubljanje, masaža, objemanje in spolni odnos so načini, kako partnerju pokažemo iskreno ljubezen. Če je dotik partnerjev prvotni jezik ljubezni, se brez dotika ne počuti ljubljenega.

Ali veste, kakšni dotiki so všeč vašemu partnerju? Ali poveste partnerju, kakšni dotiki so vam všeč in kaj si želite v spolnosti? Drug drugemu ne moremo brati misli, zato je naša odgovornost, da povemo, kaj si želimo.

V premislek ...

Obstaja nekaj osnovnih vprašanj, ki si jih postavimo, če želimo odkriti svoj prvotni jezik ljubezni:

  • Kaj vam daje občutek, da ste ljubljeni?
  • Kako vam partner najbolje izkaže svojo ljubezen?
  • Kaj vas najbolj prizadene?
  • Kaj si najbolj želite od svojega partnerja?

Odgovori na ta vprašanja so ključ do jezika ljubezni, ki ga ima vsak od vaju.

Vsak zase razmislita o odgovorih in se pogovorita o tem, kateri so vajini jeziki ljubezni.

Na kakšen način želite, da vam partner pokaže, da vas ljubi? Če želimo, da naš partner občuti našo ljubezni, mu moramo to sporočiti v njegovem jeziku ljubezni.

Vabljeni, da izboljšate svoje komunikacijske veščine in se sami ali skupaj s partnerjem udeležite treninga asertivnosti!

Avtorica: Maja Koren Kocjančič
oktober 2015

.....................................

Sorodne povezave: Trening asertivnosti

 
 
 

Želite biti na tekočem s članki in našimi dogodki?

 

Prijavite se na naše brezplačne e-novice ter bodite obveščeni o raznovrstnih dogodkih in delavnicah. 

    1. Center za krepitev samozavesti Maja Koren Kocjančič varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.