Učinkovito starševstvo: Kako želim vzgojiti svojega otroka?

Učinkovito starševstvo: Kako želim vzgojiti svojega otroka?

07.11.2016

Starši si želimo, da bi bili naši otroci zadovoljni in srečni. Pri vzgoji pogosto prevzemamo prepričanja in pristope, ki so jih uporabljali naši starši, saj so nam ti najbolj domači. Ta prepričanja se pogosto skrivajo v obliki »notranjega občutka«, kaj je pri vzgoji prav in kaj je narobe. Tisti, ki staršem zamerijo napake pri vzgoji, se pogosto odločijo, da bodo ravnali drugače, celo nasprotno, a če nimajo ustreznega znanja, lahko nehote naredijo škodo.

Odločijo se, da sami ne bodo tako strogi kot je bil njihov oče, da bodo otroku pustili, da je kreativen, hčerki bodo povedali, da je lepa, ne bodo uporabljali besede priden...

Kako vzgajati, da bomo zadovoljni starši in da bomo vzgojili samostojnega in samozavestnega otroka, ki se bo znašel v tem svetu?

V preteklosti je prevladoval avtoritativni vzgojni stil, ki je temeljil na starševski moči, strogosti, kaznovanju in pogojevanju, kasneje ga je nadomestila permisivna vzgoja, ki je v ospredje postavljala otroka, njegove želje, pretiravanje z materialnimi dobrinami, starši so bili pretirano popustljivi in tako vzgajali razvajene otroke.

V zadnjem času pa se pojavljajo različni vzgojni stili, ki zagovarjajo demokratično vzgojo in starševstvo, najdemo jih za imeni sočutno, rahločutno, zavedno, naravno, pozitivno starševstvo ipd. V ospredje postavljajo čustveni odnos med staršem in otrokom ter pomen izražanja vseh čustev. Zagovarjajo vzgojo brez kazni in nagrad. Poudarjajo pomen vživljanja v otroka in pomen upoštevanja otrokovih potreb.

V poplavi različnih priročnikov in vzgojnih modelov, se je že pred petnajstimi leti oblikoval mercedes model, ki ga lahko imenujemo tudi model učinkovitega starševstva. Je preprost, logičen in jasen vzgojni pristop, ki s kombincijo brezpogojne starševske ljubezni in jasnih meja, ponuja formulo za učinkovito vzgojo samostojnega otroka.

Učinkovito starševstvo

Ta vzgojni način temelji na učinkovitem postavljanju meja, iskanju ravnotežja med starševskimi zahtevami, pohvalami in nagradi ter kritikami in kaznijo. Ponuja model, kako vzgojiti samostojnega in samozavestnega otroka, ki ne bo preveč razvajen, ne preveč poslušen. Izhaja iz prepričanja, da učinkovita vzgoja temelji na brezpogojni starševski ljubezni in jasnih mejah, ki jih postavimo otroku. Gre za mercedes model, ki temelji na teoriji transakcijske analize in na izkušnjah Zorana Milivojevića.

Mala šola za velike starše

Kako ljubeč starš kaznuje svojega otroka?

Ali z nagradami in pohvalo vzgajam razvajenega otroka?

Kako podam kritiko na otrokovo neprimerno vedenje?

Ali sem dober starš?

Kako otroka naučimo, kaj je pravi in kaj ne?

Kako negovati partnerski odnos?

Če želite odgovore na zgornja vprašanja, vabljeni v Malo šolo za velike starše, kjer se boste naučili, kako otroku postaviti mejo, ga pohvaliti, kaznovati, nagraditi in mu podati kritiko ter kako biti zadovoljen starš in partner.

Starševstvo je proces učenja in osebne rasti! In svojim otrokom smo največji zgled!

napisala: Maja Koren Kocjančič, november 2016

 
 
 

Želite biti na tekočem s članki in našimi dogodki?

 

Prijavite se na naše brezplačne e-novice ter bodite obveščeni o raznovrstnih dogodkih in delavnicah. 

    1. Center za krepitev samozavesti Maja Koren Kocjančič varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.