Pridna si!

Pridna ženska je ustrežljiva, ubogljiva, prilagodljiva, prijazna, ne reče ne, ko si želi, izogiba se konfliktom in kritiki. Znotraj sebe se večino časa počuti krivo, zaskrbljeno, negotovo vase in nezadovoljno.

Velika verjetnost je, da je bila vzgojena na tradicionalen slovenski način, ki ne razlikuje med osebnostjo in vedenjem. Če je naredila, kar so starši želeli, so jo pohvalili »Pridna si!«. Če pa je naredila nekaj, kar staršem ni bilo všeč ali napako, je dobila kritiko »Poredna si!«, torej je slaba kot oseba. In tako se je začela vse bolj izogibati napakam in poslušati, kar so starši želeli od nje, saj si je želela ljubezni in sprejetosti. Naučila se je, da MORA ugajati in ugoditi, sicer ne bo ljubljena.

Kritike, ki so podane na osebnost otroka, so nedopustne. Lena/nerodna/površna/lažnivka si!, Tako zoprna in zahtevna in trmasta si, Pa kaj je s tabo??...takšna sporočila otroka razvrednotijo in začne verjeti vanje ter dobiva vse več izkušenj, ki kažejo na to, da ni dobro in smiselno izražati svojega mnenja, svojih želja in čustev. Ker je potem kritiziran in neslišan. Na podlagi takih sporočil staršev ali otroku pomembnih oseb, otrok lahko sprejeme odločitve-prepovedi in zapovedi kot so:

Jaz nisem OK.

Jaz nisem pomembna.

Moram ugajati.

Svojih čustev ni dobro izražati.

Moram biti popolna.

In druge.

Te odločitve nezavedno vodijo mišljenje, čustvovanje in delovanje osebe. Zanjo so to prisile, ki jih mora izpolnjevati, sicer občuti močno nelagodje, tesnobo, krivdo. To je razlog, zakaj ne upa reči ne in zakaj kritika tako boli. Iz majhnega pridnega dojenčka zraste pridna učenka in iz pridne učenke zraste pridna mama in žena. Ki se vedno znova trudi in trudi in ki verjame, da ni dovolj (vredna, dobra, ljubeča, sočutna...), če ne izpolni nekega pogoja. Počuti se nesamozavestno in občutek lastne vrednosti pogojuje z izpolnjevanjem »MORAM BITI« pridna, popolna, močna....

Kako najti pot ven iz pridnosti?

Če nas »pridnost« zelo ovira pri vsakodnevnem funkcioniranju in smo na meji izčrpanosti, je smiselno, da obiščemo usposobljenega psihoterapevta.

Pomembno je, da razumemo, kaj se skriva za »Pridna si!« in se v procesu osebne rasti naučimo brez-pogojnega sprejemanja sebe, da bomo znale brez-pogojno sprejemati tudi naše otroke.

 
 
 

Želite biti na tekočem s članki in našimi dogodki?

 

Prijavite se na naše brezplačne e-novice ter bodite obveščeni o raznovrstnih dogodkih in delavnicah. 

    1. Center za krepitev samozavesti Maja Koren Kocjančič varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.